Nederlands bedrijf betaalt 9 dagen te laat

Volgens Dun&Bradstreet komt Nederland binnen een groep van negen onderzochte Europese landen op de tweede plaats wat betreft de snelheid van betalen.

Het informatiekantoor ziet in de cijfers het bewijs dat Nederlandse bedrijven zich hebben aangepast aan het financieel opereren in de recessie, "en dat zij blijven streven naar het op peil houden van de cash flow".

Koploper in de groep van negen landen is Duitsland, waar rekeningen gemiddeld 'maar' 6 dagen te lang blijven liggen. Portugese bedrijven overschrijden de betaaltermijn gemiddeld met maar liefst 22 dagen.

De cijfers bevestigen verder het beeld van de overheid als trage betaler. Overheden betalen gemiddeld 11 dagen te laat, versus 8 dagen in bijvoorbeeld de landbouw.

Verbeterd

Al met al is de gemiddelde tijd die Nederlandse bedrijven hanteren om hun rekeningen te betalen de afgelopen zes jaar verbeterd, concludeert Dun&Bradstreet. In 2006 werd er gemiddeld nog 13 dagen te laat betaald.

Sinds deze maand geldt een nieuwe EU-richtlijn rondom betalingen. Daarbij worden debiteuren onder meer verplicht om rente te betalen als zij niet voldoen aan de betaaltermijn van zestig dagen voor bedrijven en dertig dagen voor de overheidsinstanties.

Volgens Dun&Bradstreet leidt de richtlijn tot meer druk op grote ondernemingen in sectoren waar betalingstermijnen vaak gebruikt werden als een maatregel om marges te beschermen, "iets wat er al te vaak toe leidde dat kleinere leveranciers onder verhoogde druk kwamen te staan".

 
Bron: NUzakelijk